Osteopathie

Wat is osteopathie

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode die ingezet kan worden bij (pijn)klachten. De osteopaat test o.a. de beenderen, spieren en gewrichten, de inwendige organen en het zenuwstelsel op hun beweeglijkheid en onderlinge relaties. Door het verlies van beweeglijkheid te herstellen worden (pijn)klachten opgelost.

Alles in het lichaam beweegt, een groot deel van die bewegingen zijn bewust, bijvoorbeeld lopen of bukken. Andere bewegingen gaan onbewust, het kloppen van het hart, de peristaltiek van de darmen of de op en neer gaande beweging van de nieren.
Iedere beweging, bewust of onbewust, heeft een functie en is deel van een groter bewegingssysteem. We onderscheiden drie bewegingssystemen, die onderling met elkaar verbonden zijn.

  • Het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat: de botten, de spieren en de gewrichten van ledematen en wervelkolom.
  • Het viscerale systeem: de inwendige organen met het omliggende bindweefsel, de bloedvaten en het lymfestelsel
  • Het cranio-sacrale systeem: het systeem van de schedelbotten, het zenuwstelsel, de hersenvloeistof en de hersenvliezen.

Samen vormen ze een dynamisch evenwicht, jouw specifieke evenwicht, de dynamiek van je lijf.  

Wanneer je lekker in je vel zit, in je eigen dynamiek functioneert, worden verstoringen en verlies in beweging opgelost door het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Als je bijvoorbeeld verkouden bent, je arm breekt of iets verkeerds hebt gegeten zorgt dit zelfgenezend vermogen ervoor dat je weer opknapt.
Overbelasting, een ongeval, ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten kunnen ertoe leiden dat de beweeglijkheid in het lichaam zodanig verminderd dat je  evenwicht verstoord raakt. Je lichaam heeft dan niet meer het vermogen zichzelf te herstellen en er ontstaan (pijn)klachten.

Met oog en respect voor jouw dynamiek gaat de osteopaat op zoek naar waar de beweging is verminderd in je lichaam. Met manuele technieken wordt de beweging hersteld en het zelfgenezend vermogen aangesproken om de natuurlijke dynamiek weer terug te brengen.